Hem / Aktuellt / Egna nyheter / 2020 / 12 / Nya råd och rekommendationer

Nya råd och rekommendationer

Som en följd av Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd, har förbundsstyrelsen den 11 december beslutat att ridsportens tävlingsverksamhet är fortsatt inställd till och med den 30 juni 2021.

Beslutet har sin grund i Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter och nationella allmänna råd, samt riktlinjer från Riksidrottsförbundet. Samtidigt drivs frågan om särskilda regler för ridsporten, som utförs till stor del utomhus och inte är en kontaktsport.

– Med de nya reglerna var vi nödgade att ta det beslut som vi tog i förra veckan. Vi kan bara förhålla oss till de regler som finns. Sedan hoppas vi alla att se en ljusning i smittläget. Då kan det komma nya beslut, säger Ulf Brömster, ordförande SvRF.

Ridsportens tävlingsverksamhet är således fortsatt inställd till och med den 30 juni 2021. Undantag för barn födda 2005 eller senare samt för de som utövar yrkesmässig idrott görs från och med den 25 januari 2021, då tävlingar för dessa två grupperingar blir möjliga.

Tidigare beslutade rekommendationer för ridskoleverksamheten förlängs till och med 30 juni 2021.

Nya beslut kan tas beroende på utvecklingen i samhället.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat nya föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december och gäller till och med den 30 juni 2021.

Träning under smittsäkra former, och om möjligt utomhus, tillåts nu även för dem som är 16 år och äldre. Samtidigt stärks råden gällande personligt ansvar för att minska smittspridning.

Personer som är födda 2004 och tidigare bör fortsatt avstå från att delta i läger, matcher, cuper och tävlingar. Barn födda 2005 och senare får träna och även delta i enstaka matcher och tävlingar. Svenska Ridsportförbundet inväntar Folkhälsomyndighetens och Riksidrottsförbundets definition av enstaka tävlingar.

Folkhälsomyndigheten understryker i de nya föreskrifterna och nationella allmänna råden allas personliga ansvar och vikten av att minska smittspridningen. Vissa av råden gäller specifikt för idrottsrörelsen och innebär att personer födda 2004 eller tidigare kan träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:

1. håller avstånd till varandra
2. inte delar utrustning med varandra
3. när det är möjligt genomför aktiviteten utomhus
4. undviker gemensamma omklädningsrum
5. reser till och från aktiviteten individuellt
6. utför aktiviteten i mindre grupper

Liksom tidigare får personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott träna och tävla. Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse har fastställt en definition för yrkesmässig idrott.
Svenska Ridsportförbundet ser över hur tävling för yrkesverksamma ska kunna arrangeras.

Definition av yrkesverksamma

1) Ryttare, 18 år eller äldre, som bedriver regelbunden och yrkesmässig idrott med hästinriktning, med ridsport som huvudsaklig sysselsättning och inkomstkälla, i enlighet med verifiering nedan.
2) Ryttare, 18 år eller äldre, kvalade till 5*/4*-tävling, och/eller enligt grenspecifika regler.
3) Ryttare som tillhör Svenska Ridsportförbundets landslagsgrupper och motsvarande från och med 18 år (seniorer, young rider, juniorer och ponnyryttare fr o m 18 år).

Verifiering yrkesmässig verksamhet huvudsaklig sysselsättning

Yrkesverksam, lägst 18 år, ansöks och godkänns i TDB via en klickruta i ryttarprofilen. Den yrkesmässiga verksamheten ska verifieras genom elektroniskt inskickande av dokument som visar:
1) F-skattsedel som visar hästverksamhet, eller
2) Anställningskontrakt som visar pågående anställning inom hästverksamhet
Svenska Ridsportförbundet ska godkänna yrkesverksam status för att den ska gälla. 

Grenspecifika definitioner finns här

Ytterligare information finner ni här.