Hem / Aktuellt / Hästvälfärdsdagen

Hästvälfärdsdagen online 29/1

Hästvälfärdsdagen har blivit en traditionell ljuspunkt i januarimörkret och i år ses vi online istället. Dagen, som är gratis för medlemmar, fylls med föreläsningar av olika slag alla med ett tydligt fokus på våra älskade hästars välbefinnande.

Vi ses online den 29:e klockan 9.00-11.30

Vi kommer som vanligt att erbjuda er det senaste inom forskningen. De ämnen som vi kommer få mer kunskap kring är:

  • Täcke eller inte
  • Mun och bettproblem

Mun och bettproblem - Bettets påverkan på hästens munhåla.

När en häst har munnen stängd är munhålan full, det finns ingen naturlig plats för bettet. Utrymmet man ser vid lanerna när man tittar på en bild på ett hästskelett fylls i verkligheten upp av tunga och slemhinnor. – Eftersom munnen är full behöver hästen lära sig att göra plats för bettet. Och vi måste ge den tid och möjlighet att förstå hur den ska göra, förklarar YLVA RUBIN, legitimerad veterinär med inriktning mot hästtandvård och examinerad hästodontolog. 

Täcke eller inte?!

Precis som att hästar föds utan skor föds de också utan täcke. Men trots detta ser vi i vår besöksverksamhet hos våra föreningar att hästar står med allt från inga till både 1,2 och 3 täcken. Frågorna kring varför är många. Svaren från hästägarna varierar oerhört.
Men hur fungerar egentligen hästens värmereglering? KARIN MORGAN, chef för forskning och utveckling på Ridskolan Strömsholm och Flyinge, forskar på hästens värmereglering och föreläser för oss om Täcke eller inte.


Anmälan till föreläsningarna är gratis för medlemmar i förening ansluten till Skånes Ridsportförbund. För icke medlemmar rekommenderar vi att ni blir medlemmar i någon av alla våra 110 föreningar. Medlemskap i våra föreningar bidrar till ökade aktiviteter för inte minst våra barn och ungdomar och självklart för skånsk ridsport i stort. Bli medlem!

Utan medlemskap så kostar föreläsningarna 150 kr som ni swishar in till 1231985597 senast den 23 januari. Detta uppvisas på plats.

VARMT VÄLKOMNA!