Hem / Utbildning och event / Ryttarutveckling

Ryttarutveckling

Är Du en ambitiös och engagerad ryttare som vill utvecklas både som människa, idrottare och ryttare samt fungera som en förebild inom ridsporten i vårt Distrikt? Då är Du förmodligen en av dem vi letar efter!

Alla som tävlar för en Skånsk Ridklubb och som uppfyller nedanstående krav kan söka till satsningen. OBS! Om Er förening själva driver en satsning på Ryttarutveckling Nivå 1 hänvisar vi Er till den egna föreningen. 

Ryttareutvecklingen finns för såväl ungdomar som för vuxna ryttare!
Ungdomarnas satsning görs under höstterminen och de vuxnas satsning görs under vårterminen. Ryttarutvecklingen är otroligt subventionerad och väldigt populär. Vi önskar att så många som möjligt kan ta del av denna satsning och kommer fördela platserna därefter och samtidigt enligt kriterierna för satsningen. 

Ryttarutveckling för ungdomar, 13-17 år, erbjuds till ryttare inom dressyr, hoppning, fälttävlan och körning. Här finns möjlighet att medverka på nivå 1 och nivå 2.

För vuxna ryttare erbjuder vi Ryttarutveckling nivå 1 i hoppning, dressyr och WE. Även Fälttävlan har varit med tidigare.

Ta möjligheten att vidareutvecklas inom: Ryttare som idrottare - Kostlära - Ridlära, vikten av grundridning och genomtänkt utbildning - Foderlära - Hästens vanliga sjukdomar - Mental träning

Målsättning: 

  • Att: Stimulera till allsidiga häst- och ridkunskaper.
  • Att: Ge ryttare förutsättningar att utvecklas på bästa sätt genom att belysa vikten av att få en bred grundutbildning. I utbildningsplanen sätts stort fokus på hästens omvårdnad, ryttaren som idrottare, hästkunskap, ridlära, etik och moral. I ridningen är det fokus på sits, balans och följsamhet.
  • Att: Ge utökad kunskap och förståelse för faktorer som påverkar hästens välmående. All träning och aktivitet ska utgå från barnrättsperspektivet samt genomsyras av ”Ridsporten Vill” och ridsportens ”Code of Conduct” samt Svenska Ridsportförbundets ledstjärnor. 

Ryttarutveckling börjar på basnivå med med fokus på hästens omvårdnad, ryttaren som idrottare, hästkunskap, ridlära, etik och moral. I ridningen är det fokus på sits, balans och följsamhet. Som facit på att kunskaperna utvecklas och befästs finns Ryttarmärken 1 – 5.

Sedan tar modellen ryttare och kuskar vidare genom utbildning, träning och tävling till mästerskapsnivå.

Ridsportens utvecklingsmodell