Hem / Förening / Börja rida / Pararidning

Pararidning

Som ryttare med funktionsnedsättning finns det många möjligheter att utöva sin sport. För de som inte kan delta i ordinarie verksamhet erbjuder många ridskolor speciella grupper eller individuell undervisning för ryttare med funktionsnedsättning.

Förutom specialutrustning för ryttare och häst kan anläggningens läktare, toalett och cafeteria vara anpassade. I de fall funktionsnedsättningen är rörelserelaterad kan uppsittningsramp och lift vara viktiga hjälpmedel.

Eva_Lundqvist_FU

Ridsporten har länge varit en av de största idrotterna för personer med funktionsnedsättning. Genom ridsporten får omkring 4000 personer med någon form av funktionsnedsättning möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid.

Många ridskolor har speciella grupper för ryttare med funktionsnedsättning.

Det arrangeras speciella tävlingar för ryttare med funktionsnedsättning. En del ridklubbar erbjuder också Para-klasser i sina ordinarie tävlingar. Kommitténs mål är att alla tävlingar ska vara öppna även för Para-ryttare.

Ridsportförbundet erbjuder ledarutbildningar speciellt inriktade mot Para-ryttare.

Paraverksamhet i Skåne - Facebook grupp

Para-me  - På Para-Me.se kan personer med funktionsnedsättning enkelt hitta idrottsföreningar och andra fysiska aktiviteter.  Finns er förening registrerad på ParaMe?